srijeda, 18. siječnja 2017.

Leća sa batatom

U ovo ledeno doba baš nam paše nešto fino i toplo i nešto šta grije dušu, pa makar to bila samo jednostavna leća. Uz dodatak ječma i batata, hmmm nemojmo zaboravit i onaj komadić suhog mesa ili kobasice, ovo je vrhunsko toplo jelo koje lijeći i diže.


Evo i namirnica:
250g smeđe leće
200g ječma
1 batat (oko 200g)
1 luk
1 češanj češnjaka
1 žlica rajčica pirea (kod mene uvijek bude domaći)
sol, biber, svinjska mast ili ulje
po želji
kobasice, suho meso, može neka nogica



Ja uvijek sve grahorice stavim moćiti preko noći, to je navika  a i brže je kuhano. Ovaj puta uz leću i ječam moćim.
Na masnoći dinstati luk, dodati batat narezan na male kockice, češnjak da zamiriše te leću i ječam. Sve dobro promiješati i zaliti sa pola temeljca i pola vode. Odlična je i samo voda. U to stavite odmah kobasice ili suhi meso a da nije preveliko te kuhajte oko 20 minuta. Provjerite okuse, ako je meso jako slano da ne presolite, doradite ih i servirajte uz kupus salatu i gemišt.
Dobar tek!